מצפון כפוי
Superimpose Conscience
מושג המצפון אינו מובן מאליו על ידי האנושות. לפני לא מעט שנים הסברתי שיש לאנשים שני סוגים של מצפון: האחד נובע מהאני האמיתי, והשני הוא כפוי. זה יהיה שימושי כדי לעיין בקצרה בכמה מאפיינים של המצפון הכפוי.
כאשר אנשים דתיים מדברים על המצפון, הם חושבים על המצפון הפנימי, המגיע מהמרכז האלוהי של הרוח האנושית. אבל הם בדרך כלל מתעלמים מההבדל העצום בין המצפון הפנימי לבין המצפון הכפוי. בהשתוקקותם להפוך את האדם ליצור טוב יותר, כוחות החברה מאלצים את הפרט לנהוג ולציית לסטנדרטים מוסריים. בגלל הלחץ הזה מבחוץ, המצפון הכפוי מתחזק והמצפון הפנימי, האמיתי, הופך מכוסה יותר.
אך המצפון הכפוי אינו נחוץ כדי למנוע מאדם לפעול מתוך אינסטינקטים הרסניים פרימיטיביים. עבור אלה שמצפונם הפנימי אינו מפותח מספיק כדי לרסן אותם מפני ביצוע פעולות הרסניות, עצם קיומם של חוקים חברתיים ישרת היטב ואולי טוב יותר מאשר המצפון הכפוי. האחרון רק מזיק.
כפי שהוסבר קודם לכן, בשלב הראשון של המאבק הפנימי הזה (המאבק בין העצמי הנמוך לבין המצפון הכפוי) המצפון הכפוי מסתיר את העצמי הנמוך, במקום להוציא אותו החוצה. בכך הוא מבטל את האפשרות של העצמי הנמוך לצמוח מהרמה/ השלב האינפנטילי. אבל המצפון הכפוי מסתיר גם את כוח החיים היצרני והיצירתי ביותר ואת הדחפים שישחררו את כוח החיים.
זוהי יצירה מלאכותית מיותרת המעוררת השקפה מעוותת לא מציאותית על עצמנו, כמו גם על האופן שבו אדם מאמין שהוא חייב להיות. זה יוצר עונש עצמי ושם בכפייה אזיקים האוסרים את הביטוי של כל איכות אלוהית הטבועה בנשמה. זה בהחלט לא מונע פשע או פעולות הרסניות. למעשה, זה גורם להיפך לקרות. על ידי הדחקתם והסתרתם, הכוחות שניתן היה לטפל בהם בקלות בתודעה נובטים ומצטברים ויוצרים מתח פנימי רב ולחץ.
אתם נדחפים לעתים קרובות למעשים שאתם לא יכולים להימנע מלעשות אותם , ולו רק בגלל שהשתמשתם זמן רב מדי במצפון הכפוי, במקום לתת לעצמכם את ההזדמנות - סוף סוף - ליצור קשר עם המצפון הפנימי שהוא חלק מהמרכז הרוחני. אחרון חביב, בכל פעם שמישהו מתמרד נגד חוקים וכל אמות המוסר , הוא עושה זאת בגלל המצפון הכפוי הקפדני, שאינו יודע רחמים; שאינו גמיש בדרישותיו והוא עיוור בהערכתו. עם זאת, אף פעם לא מתמרדים נגד המצפון האמיתי, הפנימי.
הרצאה 116:
הבינו, ידידי, כי מה שעומד ביניכם לבין העצמי הפנימי, האמיתי שלכם, זה לא רק השגיאות והתפיסות המוטעות שלכם, הדימויים המזוייפים והעיוותים, העצמי התחתון שלכם, אלא גם המצפון הכפוי. זה האחרון שיוצר כל כך הרבה בלבול ולעתים קרובות מונע מכם להגיע לשחרור ולאמת. זהו המצפון הכפוי שמשפיע עליכם לדחות את עצמכם כבני אדם. בין דרישותיו לבין דרישותיו של הילד הפרימיטיבי, המרוכז בעצמו, שאתם עדיין נותנים לו מחסה בתוככם , אתם נקרעים בסערה המשתוללת בתוככם.
כל עוד שהקונפליקט הזה לא יצא החוצה, אתם לא יכולים לשלוט בו. אתם לא יכולים לחלץ את עצמכם משני המצבים האלו של חוסר מציאות . אתם נאחזים במצפון הכפוי באמונה הכוזבת שהוא לבד יכול למנוע מכם לפעול מתוך האינסטינקטים הנמוכים שלכם. לכן לעולם לא תוכלו להגיע לאמון בריא ובטוח בעצמכם , כי אתם לא נותנים לעצמכם את ההזדמנות.
כבוד עצמי בריא יכול לבוא רק מתוך העצמי האמיתי שלכם, שממנו אתם מרחיקים את עצמכם עוד יותר על ידי דבקות למצפון הכפוי. אתם מוצאים את עצמכם באחד מאותם מעגלים זדוניים שהזכרנו לעתים כה קרובות.
הרצאה 116:
כל עוד האדם לא מצא את האני האמיתי, הוא חייב להיאחז במצפון הכפוי, לציית, להתאים, להתפייס וללכת אחריו באופן עיוור. כשאף פעם לא מפתחים את היכולות העצמאיות של החשיבה וההבחנה, האדם הופך להיות חלש יותר ויותר, פחות מסוגל לעמוד על שתי רגליו.
הפעולה החיצונית הנדונה עשויה או לא עשויה להיות זהה. אבל יש הבדל עצום בין ביטוי התנהגותי acting out מתוך שעבוד ופחד - במילים אחרות על ידי הליכה אחר המצפון הכפוי – לבין הליכה בעקבות הקול של המצפון האמיתי שלכם ברוח של חופש, שנגזר מתוך המאבק הפנימי שלכם, מהאינטואיציה שלכם, מההגיון שלכם, גם אם התוצאה תהיה זהה. אם אתם מתמרדים נגד המצפון אתם לא חופשיים יותר מאשר אם אתם מצייתים לו. אם אתם מצייתים למצפון הכפוי, ותוצאת החלטה כזו אינה לטעמכם, ההשפעות המכלות תהיינה מרד, רחמים עצמיים, והטלת האשמה על החיים ועל העולם. אם אתם מצייתים למצפון האמיתי שלכם, תיקחו על עצמכם את כל האחריות ואפילו תוצאה שלילית לא תפיל אתכם לייאוש. בקרוב תראו שהתוצאה הנעימה או הלא נעימה אינה חיונית כפי שאתם עשויים להאמין שהיא תהיה, משום שבכל חלופה מהשתיים יש לכם אפשרות שווה לצמיחה אם פעולותיכם והחלטותיכם נגזרות מעצמכם ומהסטנדרטים שלכם.
המאבק בין המצפון הכפוי לבין הילד הפרימיטיבי, המרוכז בעצמו וההרסני, הוא טרגי - רק בגלל חוסר המודעות אליו. שכן זה כל כך מיותר.
הרצאה 116:
אתם לא יכולים לזהות את המצפון הכפוי על מלוא משמעותו, אלא אם אתם מסתכלים על זה ביחס שיש לכם כלפי ההורים שלכם; הרגשות הספציפיים, היחס שלהם אליכם, כמו גם הדימויים הנובעים מכך, דפוסי ההתנהגות ומנגנוני ההגנה שפיתחתם. רק אם תראו את התמונה כולה, תיאבקו בין המצפון הכפוי שלכם לבין העצמי הנמוך האמיתי שלכם ו/או הדמיוני שלכם על משמעות חדשה עבורכם ויספקו לכם את התובנה הדרושה לפתרון המאבק. הידיעה הכללית על קיומו של מצב פנימי זה לעולם אינה יכולה להקל עליו, גם אם באמת באתם להתבונן בו.
זה חיוני שתראו את זה ביחס לבעיות האישיות שלכם. המאבק בין העצמי הנמוך שלכם לבין המצפון הכפוי שלכם עשוי להיות שונה לחלוטין מהמאבק של אדם אחר בהיבט זה, למרות שרבים מהיבטיו והאופן בו הוא מתבטא עשויים להיות זהים.