top of page

החטא הראשון: גאווה PRIDE

גאווה ויוהרה מייצרים כבוד מזוייף. כשתתבוננו קרוב יותר, תבינו שהכעס העצום, רגשות האשמה המוגזמים לגבי פגמים וחסרונות אינם אלא צורה של גאווה ויהירות. כי מי שלוקה בגאווה רוצה להיות טוב עוד יותר ממה שהוא באמת; רוצה להיות מושלם מבלי לטרוח ולעבור את התהליך שיביא למושלמות. כאשר אתם צריכים להכיר בכך שאתם עדיין לא מושלמים, אתם מרגישים הרוסים כי היהירות שלכם פצועה. אי הקבלה של עצמכם כפי שאתם בשלב הנוכחי היא לא בריאה.

נלווה לכך פחד הנאחז באגו על מרכיבי היהירות והגאווה שבו; כל מה שהאגו מטפח על מנת להרגיש מיוחד. ככל שהתהליך נמצא יותר בתת מודע, כך ייקח יותר זמן לנקות את זה. לכן חשוב כל כך להפוך את הלא מודע למודע ולבחון את זה באור האמת.

האגו המְרוֹמָם הופך אתכם לבודדים ואתם אכן נמצאים במקום מיוחד, אם כי במובן אחר ממה שדמיינתם. האמונה שאתם "מורמים" או נעלים יותר, מפרידה אתכם מהסביבה שלכם ועושה אתכם עיוורים לאמת, כי חזון לא יכול לבוא כאשר חוק מופר, וכאן חוק האחווה מופר. האנשים המקיפים את עצמם בחומת ההפרדה יהפכו לבודדים ויינתקו עצמם יותר ויותר מהאנשים שסביבם. אין לזה קשר לחיי החברה שלהם, שיכולים להיות פעילים מאוד. ההפרדה אז תגדיל את הפחד.

החטא השני: חמדנות GREED

אם אתם חומדים משהו שלא ברשות שלכם אתם בעצם מעוורים את עצכם, כי אתם מאמינים שמה שאתם חומדים בו ייתן לכם אושר. כאשר, למעשה, אושר הוא מצב פנימי אשר לעולם לא ניתן להשיג באמצעים חיצוניים. אתם עיוורים  גם כאשר אתם מתעלמים מהגורמים הפנימיים שבגללם אין לכם את מה שאתם רוצים שיהיה לכם. 

בחיפוש אחר הבנה עצמית, הגעתם להבנה שכל מה שחסר לכם בחייכם, בתנאי שהרצון שלכם לקבל את החסר הוא רצון בריא, נגרם על ידי קונפליקט בתוככם. קונפליקט זה הוא הפחד שלכם - אולי באופן לא מודע - ממה שאתם ממש רוצים. אולי יש לכם תשוקות ולא מודעים למכשולים הרבים הנמצאים בדרך להגשמתם. לבסוף, ייתכן שאתם אפילו לא מודעים למה שאתם באמת רוצים. בנסיבות אלה, ייתכן ואתם מקנאים באחרים וחומדים את מה שיש להם, כי אתם לא יכולים לפתור את הבעיות שלכם, אשר מונעים מכם להגשים את עצמכם. מה שאתם חומדים יכול להיות תחליף לצרכים האמיתיים שלכם שאתם אולי אפילו לא מודעים אליהם.

חמדנות, כמו גם גאווה, מפרידה אתכם מאחרים ומהאני האמיתי שלכם. שניהם מובילים אל ונובעים מהניכור העצמי; שניהם ניגודים של אהבה, של תקשורת ושל התייחסות לאחרים. המידות הרעות האלה אינן מאחדות, אלא מפרידות אתכם ושמות אתכם מעל במקום מיוחד ומבודד שאתם סבורים שמישהו אחר מחזיק בו. כל זה הוא עיוורון פנימי שמוביל לאנוכיות חיצונית ולנפרדות.

החטא השלישי: תאווה LUST

איך נוצרת תאווה? מצורך לא ממומש שנותר בלתי מזוהה בצורתו הראשונית והמקורית. תאווה היא לעתים קרובות כל כך בלתי מובנת. מייחסים אותה למיניות, אבל זה לא בהכרח כך. אם כך, מה הכוונה בתאווה? הכוונה היא לכל סוג של רצון המלווה בתשוקה, בין אם זה קשור או לא למיניות, אשר מסופקת ברוח של אגוצנטריות או בידוד. זוהי הגישה הילדותית של 'אני רוצה שיהיה לי, אני רוצה לקבל', ללא רוח אמיתית של הדדיות. הדדיות אמיתית אינה אפשרית ללא יכולת לוותר, ולעמוד בכך שלא תמיד נקבל את מה שאנחנו רוצים בדרכנו אנו. הבשלות להתמודד עם תסכול ולוותר על הרצון האישי היא תנאי מוקדם להדדיות אמיתית. כאשר הצורך לקבל הוא כוח חמדני שהוא אנוכי במהותו, אז אפשר לדבר על תאווה.

קל ללכת שולל, כי ככל שהצורך האנוכי חזק יותר, כך האדם עלול להקריב, להיכנע ולהיות קדוש מעונה. כל זה הוא מניפולציה לא מודעת כדי להשיג את מה שהוא רוצה בדרכו. כיוון שנטייה זו היא עדינה ומוסתרת, ולעתים קרובות אין לה כל קשר לתאווה מינית, ייתכן ולא ברור שזוהי תאווה. היכן שיש זרם מאלץ וצורך להנהיג, יש תאווה.לכולכם יש את זה, וזה אפילו חזק יותר כאשר זה עדיין לא נחווה במודע. כאשר הצורך הוא לא מודע, מתרחשת התקה ודולקים אחר צורך החלופי בתאווה. ייתכן ואתם מרמים את עצמכם, כי מה שאתם רוצים באופן מאומץ כל כך עשוי כשלעצמו להיות משהו בונה. עם זאת, אתם הילד המתאווה, המשתוקק, הנכסף, הנזקק, שרוצה להיות מרכז היקום. הצורך הזועם, שאתם מודעים אליו או לא, מנותק מהסיבות שהביאו את חוסר ההגשמה המקורי. בבורות שלכם, הצורך - או תאווה - מתנפחים לממדים בלתי נסבלים ואתם הופכים מתוסכלים יותר, כי אתם לא רואים את הפתרון , שהוא שינוי של הכיוון הפנימי.

החטא הרביעי: כעס ANGER

הכעס הוא, במובן מסוים, תמיד שקר. ההרגשה המקורית היא לעתים קרובות מסוג של פְּגִיעוּת או כאב. אם אתם לוקחים בַּעֲלוּת על התחושה המקורית, אתם לא צריכים לכעוס. הכעס נראה פחות מביש (מגאווה) ומציב אתכם מעל האדם האחר, שזה קל יותר מאשר  להרגיש את הפגיעות שלכם, שנראית כמקום נחות. כעס מרים אתכם מעל המקום האמיתי שאתם מוצאים את עצמכם – המקום זה של כאב. בגאווה, אתם משקרים לגבי הרגש האמיתי. כעס וגאווה מחוברים. השקר הוא מסוג ההונאה העצמית ולכן גם ריחוק מהעצמי. זוהי התקה מהמקור. לכן, השקר גורם להשפעות שליליות, בעוד שלקיחת בעלות על הרגשות לא גורמת לזה

פְּגִיעוּת, חופשיה מכעס, לא יכולה להשפיע לרעה על אחרים. אם הרגש המקורי - כאב או פגיעות – כבר אינו מודע, או אם הוא מתמזג עם הרגש המשני של הכעס, הוא הופך להיות הרסני. בין אם הכעס בא לידי ביטוי במעשים או במילים, או אם זו רק הנביעה, זה לא משנה. כאשר אתם מודים שאתם מרגישים פגועים, אתם לא חותכים את הגשר לאדם האחר; כשאתם כועסים, אתם מנתקים את הקשר. הרגש האמיתי, הראשוני הוא לא מנוגד לאהבה ולתקשורת, בעוד הרגש החלופי מנוגד.

החטא החמישי: גרגרנות GLUTTONY

המשמעות העמוקה יותר של גרגרנות קשורה לצורך.

צורך שאינו מתממש במשך תקופה ארוכה ולכן זה מתסכל; צורך שנהדף וסוכל, שוב ושוב, יחפש מוצא ופורקן. פורקן כזה, בין אפשרויות רבות אחרות, עשוי להיות גרגרנות.  החוכמה העתיקה מתייחסת לזה כאל חטא, לא רק משום שהגרגרנות הרסנית לבריאות הגופנית שלכם. יש פעילויות רבות בחייו של אדם אשר אינם רצויות ופוגעות בבריאותו, אבל אינן נחשבות לחטא. משהו הרבה יותר חשוב וחיוני על כף המאזניים כאן. אם אתם לא מודעים לצרכים המקוריים שלכם ולכן לא יכולים להגשים אותם באמצעות הסרת החסמים הפנימיים שלכם, אז אתם לא יכול להגשים את עצמכם. אתם לא יכולים למלא את הפוטנציאל שלכם. אתם לא יכולים להיות מאושרים ולתת אושר. אתם לא יכולים לפרוש את היכולות היצירתיות שלכם. אתם לא יכולים לתרום.

לשאלה שנשאל המדריך האם גרגרנות ועצלות הם שני חטאים הפכים זה לזה, עונה המדריך: השניים הם ניגודים, משום שגרגרנות הוא תאוות בצע חמדנית, המגיעה מתוך צורך מתוסכל, בעוד העצלות היא נסיגה אדישה ואינה תנועה החוצה. יחד עם זאת, לעצלות ולגרגרנות יש מכנה משותף: חוסר מודעות לצורך המקורי. שניהם מכילים את הפחדנות המונעת מאנשים למצוא צורך זה ולשנות את התנאים המונעים הגשמה, דהיינו אצל שניהם נמצאת התעסקות עצמית ילדית ואנוכיות. מאחר שגם העצלות וגם הגרגרנות מגיעות מתוך בלבול ואי- סדר, הן יוצרות יותר מאותו דבר.

החטא השישי: קנאה ENVY

מתוך הרצאה 148:

"תחום נוסף שבו אתם בני האדם מוצאים את עצמכם חסומים מאוד, מעוכבים וחסרי סבלנות לגבי האבולוציה או ההתפתחות שלכם, קשור בקנאה.

זהו נושא הרבה יותר חשוב ממה שרובכם מבינים. שוב, מספר מחברי החלו לראות שבכל מקום שבו החיים שלהם בעייתיים, קיימת קנאה. בכל מקום שבו אין בעיה, הם חופשיים מקנאה. קנאה מעוררת שנאה עצמית ובריחה מהנקודה הזאת בתוככי זרם- הקנאה שאמור להתעלות, על מנת שבאמת ובתמים יהפוך מחדש לטבעו המקורי."

"מה שגורם לקנאה זה שוב המושג הדואליסטי, שבו החיים מובנים במונחים של או / או. 'או שלי יש או שלאחר יש' – זו טבעה של כל קנאה. זה מצביע על המגבלה שבה האנושות חווה את היקום. היקום הוא אינסופי בשפע שלו, ולדעת את זה באמת, הופך את הקנאה לבלתי אפשרית. מה שיש לאדם האחר לא נלקח ממך. מה שיש לך, מעולם לא נלקח ממישהו אחר. התפיסה הדואליסטית מציגה אינספור בעיות. זה לא רק יוצר קנאה, אלא גם אשמה; זה משתק את הזרימה החזקה והרגועה מלהגיע לעבר הטוב שיכול להיות שלך. זה גורם לך להסס מאוד מלהביע ולחוות את הטוב ביותר האפשרי וגורם לך לראות בעיות בצורה מעוותת. זה מייצר אשמה על הרצון שיהיה לך מה שיש לאחרים ובאותו זמן לקנא בהם."

החטא השביעי: עצלות SLOATH

מתוך הרצאה 102:

"עצלות היא שיוויון הנפש והאדישות שהזכרתי. עצלות מייצגת את הפתרון המדומה של נסיגה מלחיות ומלאהוב. היכן שיש אדישות, יש דחייה של החיים. היכן שיש שיוויון נפש, יש עצלות של הלב שלא יכול להרגיש ולהבין אחרים - ולכן אינו יכול להתייחס אליהם. שום דבר לא מייצר יותר פסולת מאשר עצלות, או אדישות, או נסיגה – איזה שם שאתם נותנים לזה. אדם שיש לו גישה חיובית ובונה כלפי החיים לא יהיה עצל ונרפה. מי שאינו מוטרד ועסוק בביטחון אישי לא ייסוג, ולכן לא יהפוך לאדיש. עצלות תמיד מציינת אנוכיות. אם אתם מפחדים מדי עבור עצמכם, אתם לא תסתכנו כדי להתקדם ולנוע כלפי אחרים. מי שנע כלפי החוץ, נוטל את הסיכון להיפגע ומקבל את הסיכון הזה ככדאי וכמשתלם.

כאשר אתם עצלים, אתם לא נותנים הזדמנות לחיים, לעצמכם, או לאחרים. שלילת חיים כזו לעולם לא תוכל להיפתר, אלא אם תתחילו לראות את האנוכיות הבסיסית ואת הדאגה העצמית כבלתי בריאים. עצלות היא אחת ממנגנוני ההגנה בהם דנתי. מתוך הפחד שלכם  להיפגע, אתם מגנים על עצמכם על ידי הפיכתכם לעצלנים ואדישים כלפי כל דבר שמייצר חיים.

לכן עצלות נקראת בצדק חטא."

ברטולד ברכט וקורט וייל- שבעת החטאים

ברטולד ברכט (מחזאי ומשורר) וקורט וייל (מלחין) לקחו על עצמם משימה ענקית: לכתוב על שבעת החטאים.

הוספתי את יצירתם כי יש משהו אפל ואנארכיסטי באופרה הקברטית שיצרו,  שוחטים ללא היסוס "פרות קדושות".

כמו המלל הישיר גם הלחנים מכים, לא מתייפיפים ואינם קלים להאזנה. נוסיף לזה את העמדת הסצינות ו...אי אפשר להישאר אדישים לתוצאה.

2. חמדנות

1. גאווה

4. כעס

3. תאווה

6. קנאה

Seven Deadly Sins - Envy
Play Video

5. גרגרנות

7. עצלות

הפקה של מחול מודרני על פי שבעת החטאים: קטעים נבחרים מהמופע המלא

bottom of page