top of page

צרכים אמיתיים וצרכים מדומים

סיכום מהאתר של ג'יין ריגסבי

הרצאה 192:

במהלך מסע זה לקראת התנסות בלחוות רגשות ישנים שלא חווינו באופן מלא לפני כן, אתם נתקלים גם בצרכים שהיו לכם כילדים, צרכים שאי - המילוי שלהם גרם לרוב הרגשות הכואבים, ולכן המודחקים.

כפי שאמרתי, כל ישות שלא מביאה לתודעה את חווית התחושה הלא מודעת שלו חייבת לקחת את החומר הזה איתה ולהיוולד מחדש עם אותו חומר לא התנסה בו/ חווה אותו. חומר שיורי זה (שנשאר כמשקע) אחראי לאין שיעור לאופן בו אנרגיה מושכת קדימה ומחפשת פורקן/ יציאות מקבילות ותואמות.

 

במילים אחרות: החומר המשובץ באופן קבוע מחפש נסיבות ואנשים לגלגול הבא שייתן הזדמנות להביא שוב את החומר הלא-מוטמע  והרדום הזה לקדמת הבמה.

הרצאה 192:

לפיכך, זוג ההורים, סביבה מסוימת ותנאים ספציפיים נראה שאלו אחראים לחוויה כואבת בילדות. אך למעשה מצבם הלא מפותח של ההורים מתפקד כאמצעי להוציא את מה שאחרת נשאר בלתי נגיש, רדום וחוסם טיהור מוחלט. כמובן שאפשר שוב ושוב "לטפל" בחוויה הכואבת בדרך הישנה שמנעה את ההתנסות בחוויה ובכך להאריך את השרשרת. אבל מגיע היום- עבור כל ישותה- כשהיא מוצאת שאין כבר אפשרות להימנע מהעימות והולכת לכיוון ההפוך (משנה את נקודת הראות).

אתם יכולים לעקוב אחר השתלשלות האירועים הזו גם בטווח חיים זה. בה במידה שלא חוויתם באופן מלא את העבר שלכם כילד, עליכם למשוך חוויות דומות, לפחות במהותן, אחר כך. בה במידה שנמנעתם מהראשון ואינכם מודעים למה שבאמת התרחש בכם, באותה מידה בדיוק אתם נוטים לא להכיר במה שאתם מרגישים וחווים כעת, בהתנסות החוזרת.         

לעומת זאת, במידה שאתם נהיים מודעים לרגשות העבר שלכם, אתה גם מודעים לאופן שבו החוויה חוזרת על עצמה. אתם חווים באופן מלא ועל ידי כך מבינים, ולפיכף , חזרות נוספות הופכות למיותרות. מצב של חוסר תחושה ביחס לרגשות העבר שלכם מרדימים  אתכם/ מקהים את התחושות שלכם לחוויות דומות בהווה - אלא אם כן וגם עד שתתחייבו להתחייבות אמיתית ולמאמץ אמיתי להעיר את עצמכם, לא משנה כמה כואב זה עשוי להיראות בהתחלה.

מהם צרכים אמיתיים ומהם צרכים כוזבים?

 

לכתחילה, מה שאמיתי בתקופה אחת בחיי הישות עשוי להיות שקרי לחלוטין ולא מציאותי בתקופה מאוחרת יותר. מה שהוא צורך אמיתי לילד אינו כלל צורך אמיתי למבוגר. כעת, כאשר הישות הצומחת מכחישה את כאב הצורך האמיתי שלא מולא, מה שקורה זה בכלל לא  שהצורך הזה נעלם. נהפוך הוא, הכחשת הכאב שלה מנציחה אותו ומשליכה אותו בזמן ועל אנשים אחרים כך שהוא יהפוך לצורך כוזב.

כדי להיות ספציפי, ילד נזקק שיטפלו בו; הוא צריך להיות אך ורק זה שמקבל טיפול, טיפוח, רגשות טובים, תשומת לב, הערכה לייחודיות שלו. אם צרכים אלה לא מתקיימים, הילד צריך לסבול. אם מטפלים בסבל הזה ברמה המודעת, האישיות לא נשארת נכה, כפי שרבים היו רוצים להאמין.

מהם צרכים אמיתיים ומהם צרכים כוזבים?

 

מה שיוצר את המצב בו הנזק רב זו האמונה שאפשר לבטל כאב זה רק כאשר סוף סוף האישיות מקבלת את כל מה שהיה חסר, אפילו שנים אחר כך. זה לעולם לא יכול להיות, כמובן. שכן, גם אם היה אפשר למבוגר להשיג סוף סוף הורים חלופיים שהם אידיאליים ומושלמים לפי רעיונותיו של הילד המקופח, עבור המבוגר, כל הנתינה הזו מבחוץ לעולם לא תוכל להביא סיפוק.

ככל שהכאב של הצורך הלגיטימי שלא מולא נותר מבלי שחווינו אותו, או שחווינו רק את מחציתו, צרכים כוזבים ולא אמיתיים ממלאים את האישיות שאז (האישיות) תעלה דרישות כלפי האחרים. כאשר דרישות אלה לא מתמלאות, התרעומת, ולעתים קרובות הארס והרעל שאיתם נבנים מקרים כנגד החיים וכנגד אחרים, מגבירים את תחושת הקיפוח כך שנראה כי מעגל זדוני רציף כנראה ממלכד את האדם במצב של חוסר תקווה. לא קשה מדי לתרץ מקרה, ליצור האשמה, להאשים. תמיד אפשר למצוא "סיבות" ממשיות כמו גם מדומיינות או מוגזמות ומעוותות כדי למקד את המשקל מחוץ לעצמי. מכיוון שכל זה עדין ומוסתר, זה דורש תשומת לב ספציפית של התבוננות עצמית ובכנות עצמית כדי לראות את התהליך הזה בעבודה. רק כשאתם מסוגלים להודות בדרישות הבלתי הגיוניות ואתם רואים איך אתם רוצים "לעשות עיסקה" של עונש לאלה שאתם מאשימים אותם בחוסר הגשמה או מימוש, אתם יכולים להבין באמת את הקשרים שאני עושה כאן.

מהם הצרכים האמיתיים של מבוגר?

 

ביטוי עצמי; צמיחה; התפתחות; להגיע לפוטנציאלים הרוחניים שלו ולכל דבר אחר שנובע מכך: הנאה, אהבה, הגשמה, מערכות יחסים טובות ותרומה משמעותית לרשים של התכנית הזו, לתכנית הגדולה בה לכל אחד משימה משלו. 

כאשר התרחשה מידה מסוימת של צמיחה, משימה זו מורגשת, נחווית כלפי פנים, עד שהיא הופכת למציאות. זהו צורך אמיתי לקלוט זאת, וכאשר התפיסה הזו חסרה, האומללות מתרבה. לאחר מכן על הישות להמשיך ולחפש את המכשולים בנפשה שלה ולהסיר אותם. הם תמיד קשורים בדרך זו או אחרת בהנצחת צרכים אמיתיים מפעם שהפכו כעת צרכים כוזבים.

רגשות, מצבים ויכולות שחווים כאשר
הצרכים האמיתיים שלנו מסופקים:

חיבה, חמלה, ידידות, אהבה, לב פתוח, אהדה, רכות, חום.

ביטחון, העצמה, פתיחות, בוטח בעצמי, מרגיש מוגן, מאמין.

אסיר תודה, מביע הערכה, מתרגש ממישהו או ממשהו, מאפשר לדברים לגעת בו.

רגוע, שליו, נינוח, בהיר מחשבה, ממוקד, מסופק, מיושב בדעתו, מוגשם, מתון, עדין, משוחרר, מרוצה, שקט.

רענן, נמרץ, מתחדש, עם אנרגיה של חַיּוּת.

מרוכז, קולט, סופג, סקרן, עירני, מרתק, מסקרן, מעניין, מעורב.

מלא תקווה, בציפייה לבאות, מעודד, אופטימי.

נרגש, מפתיע, נלהב, מעורר, מדרבן, משתוקק, אנרגטי, מתלהב, מלא תשוקה, פעלתן.

עליז, שמח, משועשע, משעשע, נהנה, מתענג, צוהל, מסוגל להיות ב"רקיע השביעי", שבע- רצון.

ממריץ, נלהב, במצב רוח מרומם, מרתק, שופע חיוניות, קורן, משולהב.

רגשות ומצבים שחווים כאשר הצרכים האמיתיים שלנו לא מסופקים / כאשר אנחנו מחליפים אותם על צרכים מדומים:   

מבולבל, אמביוולנטי, נבוך, המום, מופתע, אבוד, מהוסס, מסתבך ולא ברור לעצמו, אובד עצות, קרוע בתוכו.

דואג, חרד, מלא אימה, חש תחושות מבשרות רע, נפחד, חשדני, נבהל בקלות, מאובן, זהיר מדי, מודאג רוב הזמן.

מוטרד, מעוצבן, מחמיר עם עצמו, נחרד, מדוכא, מיואש, ממורמר, מתוסכל, מאוכזב, כועס, זועף, מתרתח, מתרגז, מתוסכל, חסר סבלנות, מרגיז, מעצבן.

כועס, זועם, מלא חימה, מזדעק על יחס לא הוגן, מתמלא עלבון.

לא שקט, נסער, מסית, מסכסך, מתסיס, מפריע, מטריד, בבלגן ריגשי.

מתבייש, מאוכזב, מר נפש, אשם, משפיל, מביך.   

חובט והולם במישהו (לא באופן פיזי) , נשחק בקלות, מרוקן, מותש, נירפה, אדיש, שווה נפש, חסר אנרגיה, עייף.

נרגכאוב, מיוסר, הרוס, חש שעולמו נחרב, ממוטט, שרוי בצער עמוק, פגוע, בודד, מסכן, מלא חרטה, מלא ביסורי מצפון, עצוב.

עליז, שרוי במתח רב, מוטרד, חי  "על הקצה", חסר מנוחה, סחוט, חם מזג, זעפן, מוצף רגשית, חסר מנוחה, לחוץ.

שברירי, מאופק, חסר ישע, חסר ביטחון, רגיש מאד, לא יציב.

כמה ומשתוקק באופן מוגזם, קנאי, מתגעגע לעבר, נוסטלגי באופן מופרז, רוב הזמן נכסף וצמא למשהו בלתי מושג, עגום, מלנכולי.     

bottom of page