top of page

 #94

חטא ונוירוזה, איחוד הפיצול הפנימי

התרגולים שלהלן לקוחים מתוך סיכומים של

Jan Rigsby

תרגיל 1:

סיקרו אירועים שעברו עליכם בימים האחרונים. התמקדו במניעים שיש לכם בכל פעולה או אינטראקציה לא הרמונית. תבדקו אם אתם יכולים לשים לב היכן האני האמיתי שלכם פעל, וכתוצאה מכך, האישיות שלכם הגיבה בתרעומת, בחוסר נחת.

או במקרים ההפוכים, בהם האישיות שלכם פעלה, והאני האמיתי שלכם חש שיש עיוות.

הרחבה והסבר

מתח וחרדה נובעים מהעצמי השטחי רק כשנגלה את חוסר הממשות (אי- ריאליות) של עצמינו , לדוגמה: מסקנות שגויות, פתרונות כוזבים, התחמקויות מלפגוש את הנושאים שיש לעבוד עליהם.

כשנגיע לליבת ההוויה שלנו, לאט אבל בטוח נתחיל לפעול ולהגיב מתוך הליבה הזו של עצמינו ולא מתוך השכבות החיצוניות שהן טעות ועיוות. רק כאשר נפעל ונגיב מהגרעין הזה של עצם האינדיבידואליות שלנו, נגיע ונשפיע על הליבה של אחרים בלי קשר לשאלה אם הם עצמם עובדים בדרך כזו או לא. זה בא בעקבות חוק המשיכה של חומר מושך חומר דומה, ודוחה חומר שונה, וגם מחוק הזיקה.

המדריך מנסה להדריך אותנו לליבה הזו של הטבע שלנו מזוויות שונות, דרך גישות שונות. עם זה, עם כל העזרה שהמדריך יכול לתת, אנחנו צריכים לעשות את העבודה של זיהוי, של התמודדות, של שינוי. בקיצור, זה המאבק שלנו. אם אנחנו רוצים להיות מאושרים, לנהל חיים פוריים ועשירים, עלינו להיות שלמים, לא מפוצלים, וזה יכול להיות רק אם אנחנו זה האני האמיתי שלנו. זה הגיוני ומתקבל על הדעת שהמאבק והמאמץ צריכים להיות שלנו, אם אנחנו רוצים לממש את עצמינו.

(פסקאות מתוך הרצאה 95: ניכור עצמי- הדרך חזרה לעצמי האמיתי)

ההנאה והשחרור הגדולים ביותר של האדם הם כאשר הוא יכול לתת בהתאם לפוטנציאל שלו. לעומת זאת, הכאב הגדול ביותר הוא תוצאה של אי נתינה לחיים ולאחרים בהתאם לפוטנציאל הטמון בו. כל כאב אחר וכל תסכול אחר נובעים מהכאב הזה של אי נתינה של מה שיש בתוכו, כשם שכל שאר הסיפוקים וההנאות כלולים בפעולה של נתינת העצמי לחיים ללא הגבלה. כאשר האדם אינו עושה זאת ולכן מערב את עצמו בדפוס של כאב מורכב, זה קורה מתוך הפחד לפגוש את עצמו.

כשמנתחים את זה: כל הפחדים נובעים מהפחד שיש לאדם מפני הוויתו הפנימית ביותר, אותו חלק שהוא עדיין לא מכיר במלואו ולא מכיר בו. כל עוד האדם שומר על חלק של עצמו נסתר ובסוד, הוא לא יכול להיות משוחרר. כי אז הוא חייב להיות כל הזמן על המשמר, ועליו להעמיד פנים.

לכן במקום שבו יש לאדם את העיוותים שלו, הוא חי בשקר; שקר שאינו צריך לחיות על פיו, אלא הוא עושה זאת, בשל הפחד הכוזב שלו מעצמו האמיתי. הפחד הזה מהעצמי הוא הפחד הבסיסי הנמצא מאחורי הפחד מהחיים ואפילו הפחד מהמוות. גם הפחד מאחרים לא יכול היה להתקיים אם האדם היה משוחרר מהפחד מעצמו. פחד מעצמי לא יכול להסתיים אלא בניכור עצמי. כאשר האדם מנוכר לעצמו כי הוא עדיין לא מוכן, לטוב ולרע, להסתכל ולחשוף את עצמו, הוא- קודם כל- מגיע לצומת דרכים שבה נראה שהוא מתעמת עם חלופה אחת טובה ואחת רעה.

(פסקאות מתוך הרצאה 136: הפחד האשלייתי מהעצמי)

-----

ההלפרית Jan Rigsby התייחסה לעצמי השיטחי כאל מגמה עולמית של סגנון חיים נוסח Hygge. זהו קונספט חיים של מגורים נעימים, נוחים ואיכותיים שצמח בפינלנד והתפשט לארה"ב, והפך לתופעה חברתית ותרבותית. היא ציטטה חלק מכתבה שפורסמה בWashington  Post ב31.5.2018 בארה"ב

."..נראה כי Hygge  לפינים זה מה שחופש הוא לאמריקאים", אומר מייק וויקינג, מנכ"ל המכון לחקר האושר ומחבר 'הספר הקטן של Hygge', "זה טבוע ב-DNA התרבותי שלנו".

ונראה שההייפ של Hygge  לא מתפוגג. הספר הפך לרב מכר בינלאומי שתורגם ליותר מ-30 שפות.

למה שהאמריקאים יסתכלו מעבר לאוקיינוס ​​האטלנטי כדי למצוא מרשמים לאושר? ארה"ב דורגה לאחרונה במקום ה-18 בדו"ח האושר העולמי, שהוא נמוך משמעותית ממדינות עשירות בהשוואה וירידה בארבעה מקומות לעומת הדו"ח של השנה שעברה. למעשה, ארה"ב מעולם לא פיצחה את הטופ 10.

"הרבה אנשים מרגישים שהם התעשרו מבלי להיות מאושרים יותר ומחפשים בחו"ל מקורות השראה חדשים", אומר ויקינג.

תרגיל 2:

מה אתם צריכים לשים בצד, להימנע ממנו או לשחרר כדי שתהיה לכם גישה לעצמי האמיתי שלכם? תנסו למצוא את ההתנגדות לעשות זאת. חייבת להיות התנגדות כלשהי.אם תשחררו, מה אתה מרגישים שתאבדו עליו שליטה? על פי איזו מערכת אמונות/ חוקים/ תפיסות אתם בעצם חיים, בכך שאתם מונעים את עצמיכם מלשחרר? שימו לב לכל התנגדות - אפילו לרעיון של ניסיון לזהות את ההתנגדות שלכם.

להלן חמישה מושגי סגנון חיים מיובאים שיש להם פוטנציאל להגיע למצב Hygge בארצות הברית. הם נעים בין גילוי מטרת החיים שלכם דרך השתקפות מהורהרת (יקיגאי) ועד להירגעות ושתייה בבית לבד, בתחתונים.

1. "לא יותר מדי ולא מעט מדי." המקור: שבדיה

מה זה? המנטליות ההוליסטית הזו, הפחות-זה-יותר, עוסקת בחיים פשוטים, הרמוניים ובר-קיימא, ויצירת איזון שמח בין עבודה לחיים. היא קשורה קשר הדוק לאידיאולוגיה התרבותית והחברתית השוודית של הוגנות, מתינות ואיזון, ושמה דגש על קולקטיביות על פני אינדיבידואליזם.

2. "סיבה להיות". מקור: יפן

מה זה?  מסורת יפנית עתיקת יומין זו עוסקת בתנועה, במיוחד לחשוף את מטרת חייך ולצאת אחריה. במערב, זה מקושר לרוב עם דיאגרמת Venn עם ארבע תכונות חופפות: מה אתה אוהב, במה אתה טוב, מה העולם צריך ועל מה אפשר לשלם לך. בתוך ההצטלבות של ארבעת הספירות הללו שוכן האיקיגאי שלך וההכרה בו תעזור לך להיות יותר מרוצה מהחיים שלך

איך לשלב את זה בחיים שלך? עשה חשבון נפש ותחליט אם מסלול הקריירה בו אתה נמצא מביא לך שמחה ומטרה. האם העבודה שלך נותנת לך סיבה לקפוץ מהמיטה בבוקר, או שהיא גורמת לך לרצות ללחוץ על כפתור הנודניק בטלפון ולסגור? אם זה האחרון, אולי הגיע הזמן להעריך מחדש את המסלול של החיים.

3. "להיות עם חברים, בחברותא". מקור: הולנד

מה זה?  המונח ההולנדי הזה משבח את התחושה החמימה של הנעימות והביחד שאתה מקבל כשאתה מקיף את עצמך באנשים, מקומות ודברים מנחמים, מרגיעים וטובים לנשמה. זה משדר חום ושביעות רצון, אבל בבסיסו הוא יותר חברותי ופחות מבודד באופיו.

4. "חיי אוויר חופשיים" או "חיים באוויר הפתוח". מקור: נורבגיה

מה זה?  אורח החיים הפילוסופי המושרש עמוק כאן מתרכז בשמחה והערכה של הטבע, פעילויות חוצות ונוף יפה. מדובר בחיבוק בחוץ, בשיפור מערכת היחסים שלך עם הטבע ולחוות את ההנאה שבחוץ, לבד או עם אחרים.

5. "הישארו רגועים בתחתונים". מקור: פינלנד

מה זה?  טכנית, מדובר בהרפיה מתוכננת, התאוששות והעצמה עצמית כדי לעזור להתמודד עם האתגרים העתידיים שלך. אבל במקרה הפשוט ביותר, זה "לספוג אלכוהול בתחתונים בבית בלי שום כוונה לצאת החוצה".

תרגיל 3:

במשך מספר ימים, כיתבו אירועים שקרו לכם ותנסו להבחין במצבים שבו אתם מרגישים חסרי אונים וחלשים. בידקו אם אתם יכולים להתאים את האירועים האלה למה שאתם יודעים על פגמי האופי שלכם או איפה אתם מסתמכים על רצון חיצוני מול רצון פנימי.

איפיונים של רצון פנימי

רגוע, נינוח, לא ממהר

ודאי ובוטח בעצמו, בלי חרדה וללא ספקות

עם סבלנות בזכות הוודאות

מרגיש שהוא יִגְבַּר בסופו של דבר

נובע ממקלעת השמש, צ'אקרה שלישית= מי שאנחנו באמת, שואפים להתגלות

מוּנָע באופן מלא מהעצמי העליון / העצמי האמיתי, למען הטוב ביותר של כולם, כולל אותנו

טהור, בריא, ללא ספק

זורם לאט, בשקט; 'מְעוּגָל'

יודע; זוכר את עולם הרוח

נמנע מלתפקד באמצעות שכבות שונות של שגיאות וסטייה מהאמת

איפיונים של רצון חיצוני

מתוח, חסר סבלנות, מְכֻוָּץ

חרד, מלא בספק, חסר סבלנות בגלל ספקות

חסר ודאות; הוא תלוי ברצון הפנימי

נובע מהאינטלקט והוא שטחי

מוּנָע על ידי רגשות לא בשלים, כמיהות, תגובות, הנמקות

משרת רק את עצמו

יכול להרגיש לא מְסַפֵּק ונחות

לא זורם; זוויתי, פתאומי

תלוי באימות מבחוץ

לא בטוח ומפולג בגלל שהוא יודע שמשהו לא בסדר, למרות ה"הצדקה" החיצונית.

מסקנות שגויות, דימויים, תפיסות שגויות

מְפַתֵּחַ הגנות: חשיבות עצמית, גאווה, יהירות, עקרון השלטון (מנצח)

תרגיל 5:

שימו לב להיבט של עצמכם שגורם לכם לבלבול, שבו אתם מחליפים בין מרד פנימי או חיצוני לפיוס. מיצאו מילים המתארות את ההרגשות שלכם. אילו מילים נותנות לכם הרגשה של כוח? אילו נותנות לכם תחושה של חולשה וחוסר אונים?

תרגיל 4:

מיצאו עדויות ל'נקודה אפלה' מהתנהגויות לא-מודעות בעבר שלכם. ייתכן שזו רכישה יקרה ומוטעית שאינכם יכולים לזרוק. זה יכול להיות חלל ריק/ ריקנות שאתם מרגישים, בגלל אובדן של מערכת יחסים שבה לא התנהגתם באחריות, או חוויה שלא הייתה לכם בגלל פחד.

bottom of page